Het waren de Romeinen die voor het eerst de streek van de Beaujolais hebben gecultiveerd. Ze kozen er strategisch gezien voor om dit te doen langs de handelsroute van de Saône vallei. De meest in het oog springende Romeinse wijngaard luistert naar de naam ‘Brulliacus’. Deze wijngaard is terug te vinden op de helling van de ‘Mont Brouilly’. Vervolgens kozen de Romeinen er eveneens voor om enkele wijngaarden te realiseren in de streek van ‘Morgon’. Tijdens de zevende eeuw waren het vooral de Benedictijner monniken die instonden voor het merendeel van de wijnbouw evenals de vinificatie. Ten tijde van de tiende eeuw ontving de regio haar naam van de stad Beaujeu, Rhône. Het waren vervolgens de Heren van Beaujeu die aan het hoofd van de streek kwamen te staan. Dit bleef zo tot in de vijftiende eeuw. In deze tijd werd er voor gekozen om het beheer over te dragen aan het hertogdom Bourgondië. 

Het verdelen van de wijnen uit de Beaujolais beperkte zich meestal tot de markten die zich bevonden langs de rivieren de Saône en Rhône. In het bijzonder in Lyon werden het merendeel van de wijnen aan de man gebracht. Toen het Franse spoorwegsysteem werd uitgebreid in de negentiende eeuw opende daarmee de lucratieve markt van Parijs. De eerste vermeldingen die opdoken van de Beaujolais wijnen in het Engels waren het gevolg van de beschrijving welke Cyrus Redding gaf aan de ‘Moulin-à-Vent’ evenals de ‘Saint-Amour’. De omschrijving maakte duidelijk dat het laag geprijsde en best jong gedronken wijnen betreft. 

Het voorlopige hoogtepunt van de Beaujolais vond plaats in de jaren 1980. Het was in deze periode dat de ‘Beaujolais Nouveau’ wijn hoge ogen gooide. Dit was niet alleen het gevolg van het eenvoudige, fruitige karakter van de wijnen, daarnaast was er ook nog de creatieve marketing welke werd uitgevoerd door négociants zoals bijvoorbeeld ‘Georges Duboeuf’. De vraag overtrof al snel het aanbod waardoor het in de hoofden van de wijnboeren ging spoken. Het resultaat was een aantal wijn schandalen waarbij duidelijk werd dat de wijn werd vermengd. Om de reputatie van de Beaujolais niet voor altijd te laten besmeuren werd er al snel voor gekozen om een andere weg in te slaan. In een reactie koos men er dan ook voor om de productie te gaan richten op meer complexe wijnen. Dit heeft er voor gezorgd dat de Beaujolais wijnen terug aan een opmars bezig zijn.