De Beaujolais Nouveau mag zich met recht en rede ’s werelds meest populaire primeurwijn noemen. Elk jaar opnieuw op de derde donderdag van de maand november klinkt er dan ook luidkeels “Le Nouveau Beaujolais est arrivé”. Vanaf dat ogenblik komt er een proces op gang welke zich kenmerkt door een kortstondige zegetocht naar de consument. De bedoeling van deze zegetocht? Op een zo kort mogelijke termijn ontkurkt en gedronken worden. Dan is de Beaujolais Nouveau namelijk op haar best! De marketingstunt waar deze wijn zich door kenmerkt zorgt er voor dat ze zich wellicht tot ’s werelds meest succesvolle wijn mag prijzen. Elk jaar opnieuw gaan er naar verwachting dan ook gemiddeld 55 miljoen flessen over de toonbank. Heel wat wijnbouwgebieden welke zich zowel binnen als buiten Frankrijk bevinden trachten het succes van de Beaujolais Nouveau steevast te imiteren.

Beaujolais Nouveau geschiedenis

Reeds in de negentiende eeuw hadden niet alleen de wijnboeren, maar ook de wijnhandelaren welke zich in de Beaujolais bevonden de gewoonte om hun wijnen meteen na afloop van de oogst op de markt te brengen. Opmerkelijk detail hierbij is dat deze commerciële geste in een officieel decreet werd gegoten. Dit decreet zou uiteindelijk worden bekrachtigd op datum van 9 november 1951. Dit gebeurde door de wijn op officiële wijze vroegtijdig te bottelen. In eerste instantie was de 15de november bepaald als datum waarop de wijn op de markt moest worden gelanceerd. Het was pas in het jaar 1985 dat er voor werd gekozen om dit aan te passen. Dit zoals inmiddels bekend aldus naar de derde donderdag van de maand november.

Beaujolais Nouveau wijnen

De uitbundige evenals opvallend sappige fruitigheid waar de Beaujolais Nouveau zich door kenmerkt is onder meer het gevolg van een speciale gistingsprocedure, namelijk de ‘macération carbonique’. De geur evenals de smaak van deze wijn worden niet zelden vergeleken met deze van kleine, rode vruchtjes. Op het ogenblik dat het gistingsproces ten einde is gekomen dient de wijn nog ongeveer gedurende één maand te rusten in vaten of tanks. Vervolgens volgt nog de botteling en is de wijn klaar om verzonden te worden. 

Wat zijn tot slot nu de exacte eigenschappen of kenmerken van een Beaujolais Nouveau? Zeer eenvoudig. In eerste instantie moet deze wijn paarsgekleurd zijn. Daarnaast dient ze zich ook te kenmerken door een stevig fruitbouquet evenals een sappige smaak. De Beaujolais Nouveau is finaal een frisse evenals sprankelende en fruitige wijn die ook nog eens zeer eenvoudig drinkbaar is. Het gistingsproces zorgt er tot slot voor dat er niet alleen toetsen van banaan, maar ook van peerdrops tot stand komen.